Zijdezachte materialen: om van te houden én voor te zorgen

Zijdezachte materialen: om van te houden én voor te zorgen

 

Naast een passend kleurpalet en perfecte snitten speelt materiaal een hoofdrol in het samenstellen van de ideale garderobe. Zachte, glanzende stoffen zijn vaak favoriet – en dan liever niet de polyester satijnen uitvoering. Maar waarom eigenlijk? En naar welke alternatieve materialen moet je dan wél naar op zoek? We maakten een overzichtje voor je met begeerlijke materialen die veel voorkomen in ons assortiment. Van pracht tot comfort, deze stofeigenschappen zijn elke cent waard.

 

Kasjmier 

De klank van woord alleen al doet ernaar verlangen: kasjmier, ook wel cashmere. Het is een van de meest luxe natuurlijke vezels op de markt en hij vertegenwoordigt minder dan één procent van alle wolproductie wereldwijd. Dat komt omdat het materiaal van een heel specifiek geitje komt, een die het liefst in de Aziatische bergen graast. Vroeger was dat inderdaad in Kasjmir, India, maar tegenwoordig wordt het speciale ras vooral buiten het Himalayagebied gefokt: in de Chinese provincie Mongolië, Iran en Afghanistan. De wol is fijn, licht en zijdezacht – alles wat de geit nodig heeft om barre winters te overleven. Wij mensen mogen daar van meegenieten in de vorm van elegante truien, soepele sjaals en goed isolerende handschoenen. 

 

Aan zo’n mooie deal hangt natuurlijk een prijskaartje. Des te meer reden om goed voor je aankoop te zorgen. Was kasjmier altijd binnenstebuiten, met een kort wolwasprogramma onder de 30 °C en niet meer dan 400 toeren. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen, doet het klusje met de hand. Na afloop even in model brengen op een handdoek – zo gaat ‘ie nog jaren mee. 

 

Zijde 

Als we dingen zijdezacht noemen, schiet er vaak ook even een plaatje van een glanzend stukje stof door het hoofd. Zijde is niet alleen de zachtste stof die er is, hij gaat ook al even mee. De eerste legendes dateren uit bijna drie millenniums voor Christus, in het verre China. Inmiddels weten producenten wereldwijd precies hoe de prachtige soepele stof in elkaar steekt: ze zijn gemaakt van de glanzende cocons van zijderupsen. Zij spinnen die huisjes in de eerste plaats om zich te beschermen tijdens hun transformatie van larve tot vlinder. Om de hele garens te kunnen gebruiken voor prachtige kleedjes en bloezen, wordt dat proces onderbroken met de kookpan. Verdrietig is dat zeker, maar het resultaat is adembenemend. Nergens op de wereld vinden we vezels die van nature zo lang zijn als de creaties van de zijdeworm. 

 

Mocht je zijde in je kast hebben hangen, dan raden we je aan om hem in plaats daarvan neer te leggen – tegen uitrekken. Vlekken op zijde zijn lastig, dus wees alert wanneer je je stukken draagt. Was zijde met de hand of stoom het aan een hanger. Bewaar je items op een koele, droge plaats en zo veel mogelijk uit de zon. Een ademende kledingzak is voor de echte pro’s. 

 

Rayon

Als we spreken van ‘nepzijde’, een flauw woord voor een mooi product, hebben we het over een hele stoffenfamilie. Rayon is de moedernaam, met daaronder viscose, dienst duurzame variant lyocell en het extra sterke modal. Tencel is een voorbeeld van een merknamen voor hetzelfde spul en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Al deze stoffen lijken qua look-and-feel op zijde, maar de beroemde rups heeft er weinig mee te maken. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van cellulose, het plantaardige bestanddeel dat je bijvoorbeeld vindt in bamboe of de eucalyptusboom. Dat natuurlijke materiaal wordt vervolgens in een chemisch proces omgetoverd tot het zachte garen dat in jouw favoriete shirts zit. Door die combi van natuur en mens, noemen we rayon een semisynthetische vezel.

 

En omdat het een tussenvorm is van puur-natuur en plastic, kun je het glanzende materiaal zonder zorgen in de wasmachine gooien. Kies bij voorkeur wel voor die duurzame dochters, zoals Tencel of Ecovero. Daarbij wordt vaak rekening gehouden met de gezondheid van de natuurlijke omgeving waarin de grondstoffen groeien. Zo ben je zacht voor jezelf en voor de wereld om je heen. We noemen het win-win.

 

Polyester

Om maar met de deur in huis te vallen: polyester is de meest gebruikte stof in de mode-industrie en polyester satijn is – door zijn glans en wasbaarheid – een favoriet. Door toenemende zorgen over duurzaamheid wordt de vezel vaak als pure onheil weggezet, maar dat ligt iets genuanceerder. Feit is, dat er elke keer als je polyester wast, kleine plastic deeltjes vrijkomen die op den duur onze ecosystemen vervuilen. Het andere probleem is de grondstof: op dit momoment wordt polyester vaak gemaakt van fossiele brandstoffen en die raken op den duur op. Daarom experimenteren wetenschappers nu met polyesters die van duurzame grondstoffen zijn gemaakt. 

 

Waarom de moeite? Omdat polyester ook een heleboel goeds te bieden heeft. Het is niet voor niets dat het in de 70s een ‘miracle fiber’ werd genoemd. Polyester vezels behouden hun kleur en vorm goed, kreuken niet zo en ze drogen snel – om er een paar te noemen. Die nuance is dus goed om in je achterhoofd te houden. Uitfaseren is gewenst, maar voor de shine van satijn in heldere kleuren valt ook iets te zeggen.  

 

Ben je op zoek naar iets nieuws, maar weet je even niet waar je het moet zoeken? Ons team kijkt graag met je mee om jouw persoonlijke stijl te vangen. Kom eens langs in de winkel of stuur ons een mailtje. 

 


Dit vind je misschien ook leuk

Example blog post
Example blog post
Example blog post